RFID står för Radio Frequency Identification eller Identifikation via radiovågor som det översätts till på svenska. Detta är en teknik som har funnits ett tag, men har de senaste åren även blivit standard i betalkort. Tekniken är väldigt smidig och innebär att man inte behöver stoppa in kortet i kortläsaren utan kortet läses av trådlöst. Du kan med RFID-tekniken enkelt lägga det emot en kortterminal och få ditt köp genomfört. Det finns olik a typer av sändare och mottagare för RFID. Det chip som finns i våra kontokort kallas för passiv RFID. Detta innebär att det inte finns något batteri kopplat till chippet och därför kan det också göra väldigt litet för att få plats i kortet.

Så här ser symbolen för RFID ut på ditt kontokort.

Nedanför kommer jag att förklara lite mer djupgående vad RFID i ditt kort innebär. Skulle du ha några frågor gällande RFID, så ska vi på REDIG försöka besvara dessa så gott vi kan.

Hur fungerar RFID?

Tekniken bakom RFID grundar sig på att skicka/ta emot information via en specifik radiofrekvens. Detta innebär, i vårt exempel, att när ett bankkort med passiv RFID möter en läsare som är inställd på rätt frekvens så laddas det batterilösa chippet och läsaren kan då ta emot informationen på kortet. Det terminalen ta emot är kortägarens namn, kortnummer samt utgångsdatum.

När transaktionen sker så görs en kontroll. I Sverige har vi ett tak på att RFID-transaktioner som överstiger 200:- ska kontrolleras med kortets pin-kod.

  • Frekvensen varierar från kontinent till kontinent.
  • Korten i Europa ligger t.ex mellan 918-928 Mhz.

RFID-Skimming och bedrägeri

Nu kommer vi till andra halvan av sidan som du absolut bör läsa igenom. Du har garanterat läst eller sett på tv om skimming i någon form. Det kan vara en attrapp som suttit på en uttagsautomat eller att någon har fått sina kortuppgifter kapade genom osäker internethandel. Jag ska dock använda lyxbilar som en parallell till skimming av kreditkort då dess tekniker utgörs av samma principer. Tjuven scannar helt enkelt frekvensen för att få tillbaka information till sin dator.

I media kan man läsa om personer som har blivit beslutna på lyxbilar i miljonklassen. Då kan man också börja fråga sig hur det är möjligt? Jo, för många nya bilar har idag elektroniska nycklar som du inte ens behöver sätta i tändningen för att den ska starta. Med denna teknik så finns det också utrustning för att scanna bilnyckelns ID som man därefter kan använda för att starta bilen.

Samma sak gäller med dina kreditkort som har RFID. Då det finns en sändare i ditt kort som möjliggöra att bedragaren som har läsaren kan lätt kan få tag i dina uppgifter.

Är det inte bara en myt?

Tyvärr är inte RFID skimming en myt. Än så länge har vi varit relativt förskonade av RFID skimming i Sverige i förhållande till många andra länder. Många tror fortfarande att det bara handlar om att tjuven måste vara mer eller mindre i direktkontakt med ditt kort för att hämta informationen eller att de bara kommer genomföra en transaktion upp till 200:-. Så är verkligen inte fallet.
Det finns mottagare för under 3000:- som kan hämta dina uppgifter inom några sekunder från en meters avstånd. För den riktigt ambitiöse tjuven så kan 10’000:- ge dem möjligheten att läsa av RFID-kort på upp till 10 meters avstånd. Detta innebär att en tjuv skulle kunna sitta i mitten på ett café, dricka en kaffe och lämna med alla gästers kortuppgifter.

Btv. visar en RFID-läsare som kan hämta uppgifter från 1 meters avstånd. Bth. visar en mer avancerad läsare som hämtar kortuppgifterna upp till 10 meter.

Nästa steg för tjuven är utnyttja sina uppgifter. Dels kan de säljas dyrt på Darknet eller så kan tjuven använda dina uppgifter för att köpa saker utomlands ifrån sidor som inte har samma höga säkerhet som vi kräver av webbshoppar här i Sverige. Dessa varor levereras till en annan person som därefter skickar det till bedragaren.

Fördel och nackdelar med RFID

Fördelar

· Köpen går snabbt och smidigt.
· Enkelt teknik att applicera i flera användningsområden.
· Längre livslängd är traditionella chipp som ska in i kortterminalen.

Nackdelar

· RFID är lätt att avläsas med rätt utrustning och lite kunskap.
· Alla känner inte till att de bär på RFID-tekniken i sina kort.
· Bankerna delar inte med sig av riskerna och hur den fungerar.
· Idag har bankerna RFID som standard.
· Dekrypteringen av korten är väldigt enkla.
· Du är helt ovetandes att du blivit skimmad.

Lösningen

Att skydda sig mot skimming är väldigt enkelt. Allt som behövs är en plånbok, korthållare eller kort som stöter ifrån sig RFID-signalerna. Titta därför gärna igenom våra produkter där du får detta RFID-skyddet som är handsydda i genuint läder.